Dzisiejszy deser jest uproszczoną wersją sernika na zimno. Przechodząc na dietę aspirynową myślałam, że już na zawsze żegnam się z moją ulubioną galaretką. Na szczęście galaretkę można przyrządzić domowym sposobem z soku gruszkowego i żelatyny.
Składniki deseru:
- 300 g naturalnego serka homogenizowanego,
- 200 g śmietanki kremówki,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 2 łyżki żelatyny (bez dodatkowych substancji),
- 1 mały banan.
Składniki galaretki:
- 600 g soku gruszkowego Gerbera,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie deseru: Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Wymieszać mikserem twarożek z cukrem i ubić kremówkę. Kiedy żelatyna wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć dodać ją do masy twarogowej i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do dużej miski i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wykonanie galaretki: Żelatynę zalać niewielką ilością soku gruszkowego i zostawić na kilka minut. Następnie delikatnie podgrzewać tak długo aż się żelatyna rozpuści. Gorącą żelatynę wymieszać z resztą soku gruszkowego. Banana pokroić w plasterki, położyć na zastygniętej masie serowej i zalać ostudzoną galaretką gruszkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
super przepis!!!!! dziekuje!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciężko bywa również z alergiami. Wiele chorób irytuje, ale chyba nie aż tak, jak alergię. Całe dzieciństwo chodziłem zasmarany... Dzisiaj dzieciaki mają łatwiej, zresztą rodzice też. Jeśli chcą dowiedzieć się czegoś na temat jakiejś choroby, wystarczy, że wejdą w internet. O alergii jest nawet strona Alergiczne.Info - polecam.
OdpowiedzUsuń