piątek, 31 sierpnia 2012

Deser z galaretką gruszkową

     Dzisiejszy deser jest uproszczoną wersją sernika na zimno. Przechodząc na dietę aspirynową myślałam, że już na zawsze  żegnam się z moją ulubioną galaretką. Na szczęście galaretkę można przyrządzić domowym sposobem z soku gruszkowego i żelatyny. 
 
 
Składniki deseru:
  • 300 g naturalnego serka homogenizowanego,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 2 łyżki żelatyny (bez dodatkowych substancji),
  • 1 mały banan.
 
Składniki galaretki:
Wykonanie deseru:  Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Wymieszać mikserem twarożek z cukrem i ubić kremówkę. Kiedy żelatyna wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć dodać ją do masy twarogowej i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do dużej miski i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
 
Wykonanie galaretki: Żelatynę zalać niewielką ilością soku gruszkowego i zostawić na kilka minut. Następnie delikatnie podgrzewać tak długo aż się żelatyna rozpuści. Gorącą żelatynę wymieszać z resztą soku gruszkowego. Banana pokroić w plasterki, położyć na zastygniętej masie serowej i zalać ostudzoną galaretką gruszkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
 
     

1 komentarz: