środa, 25 lipca 2012

Pieczeń rzymska z jajkiem

     Osoby uczulone na salicylany nie powinny jeść gotowych wędlin. Dozwolone są za to jajka oraz wszystkie rodzaje mięsa z wyjątkiem wątróbki. Co w takim razie położyć na chleb, gdy znudzi nam się żółty ser? Proponuję pieczeń rzymską z jajkami na twardo.


Składniki:                                                          
  • 1 kg łopatki lub karkówki,
  • 3 surowe jajka,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 suche bułki (bez polepszaczy),
  • 2 duże cebule,
  • sól.  






Wykonanie:  Bułki namoczyć w wodzie, po wyjęciu odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć. Następnie zmielić mięso razem z bułkami i cebulą, wbić surowe jajka, posolić do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić. Połowę masy przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba natłuszczać), ułożyć ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałym mięsem. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni.



Jeżeli całe mięso nie zmieści się do foremki, można z reszty usmażyć klopsiki.


3 komentarze:

  1. Czy można wątróbki drobiowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie radzę, wątróbka jako chyba jedyna z mięs ma salicylany.

      Usuń
  2. Ja zamiast bułki dodaję trochę kaszy manny.

    OdpowiedzUsuń