Osoby uczulone na salicylany nie powinny jeść gotowych wędlin. Dozwolone są za to jajka oraz wszystkie rodzaje mięsa z wyjątkiem wątróbki. Co w takim razie położyć na chleb, gdy znudzi nam się żółty ser? Proponuję pieczeń rzymską z jajkami na twardo.
Składniki:
- 1 kg łopatki lub karkówki,
- 3 surowe jajka,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 suche bułki (bez polepszaczy),
- 2 duże cebule,
- sól.
Wykonanie: Bułki namoczyć w wodzie, po wyjęciu odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć. Następnie zmielić mięso razem z bułkami i cebulą, wbić surowe jajka, posolić do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić. Połowę masy przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba natłuszczać), ułożyć ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałym mięsem. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni.
Jeżeli całe mięso nie zmieści się do foremki, można z reszty usmażyć klopsiki.
Czy można wątróbki drobiowe ?
OdpowiedzUsuńNie radzę, wątróbka jako chyba jedyna z mięs ma salicylany.
UsuńJa zamiast bułki dodaję trochę kaszy manny.
OdpowiedzUsuńBez pieprzu smakuje?
OdpowiedzUsuńdopiero trafiłam na Pani bloga i z całego serca dziękuje za niego :)też jestem w tej grupie "szczęśliwców"
OdpowiedzUsuń