środa, 17 grudnia 2014

Pierogi z serem

     Jedni bardziej lubią pierogi na słodko, inni na słono. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej pierwszej grupy. Dlatego farsz do pierogów jest słodki, na bazie białego sera. Ale przecież każdy może przyrządzić farsz według własnego gustu i wykorzystać tylko bezsalicylanowy przepis na pierogi.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:
  • 1 kg białego sera (lepiej gdy jest bardziej suchy),
  • 2 duże jajka,
  • 8 łyżek cukru.

Wykonanie farszu: Ser rozgnieść dokładnie widelcem, jajka utrzeć z cukrem i dokładnie całą masę wymieszać.

Wykonanie pierogów: Sól rozpuścić w gorącej wodzie, lać powoli na mąkę mieszając łyżką, a potem wyrabiać dwie lub trzy minuty. Przełożyć wszystko na blat i jeszcze ugniatać przez kilka minut, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno być wilgotne i puszyste, lekko lepiące się do rąk. Następnie odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać, a pozostałe ciasto zostawić w tym czasie w misce przykryte wilgotną ściereczką. Wykrawać pierogi i nakładać farsz. Brzeg połowy ciasta pieroga przejechać palcem umoczonym w kubku z wodą, pierogi będą lepiej się sklejały i nie rozlecą się przy gotowaniu. Z podanej porcji produktów można otrzymać około 80 pierogów. Jeżeli pierogi mają być przechowywane, to przy zamrażaniu należy je tak rozłożyć, aby się nie stykały. Gotować pierogi w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

5 komentarzy:

  1. Że Ci się chce lepić pierogi - mi by się nie chciało! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie ja lepiłam, też się do tego nie nadaję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mnie uspokoiłaś... :) WESOŁYCH ŚWIĄT! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przydatny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te pierogi są przepyszne :),

    OdpowiedzUsuń