piątek, 27 grudnia 2013

Biszkopt z masą cytrynową

     Nie jestem pewna, czy po świątecznym obżarstwie możecie jeszcze patrzeć na słodkości, ale gdybyście poczuli niedosyt, polecam pyszny biszkopt z masą cytrynową.  
 
 
 
Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na masę cytrynową:
  • 30 dag twarożku homogenizowanego naturalnego,
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 2 limonki,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 7 łyżeczek żelatyny.

Składniki na posypkę:

Wykonanie biszkoptu: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do białka cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i wszystko wymieszać, a potem cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 175 stopni około 20 minut.

Wykonanie masy cytrynowej: Twarożek utrzeć z 5 łyżkami cukru i sokiem z limonek na jednolitą masę. Następnie ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać do niej 2 łyżki cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody, podgrzać i ciepłą wlać do ubitej śmietany. Ubitą śmietanę  z żelatyną dodać do masy twarożkowej i dokładnie wymieszać.

Wykonanie ciasta: Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią gotowe ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz