Nie jestem pewna, czy po świątecznym obżarstwie możecie jeszcze patrzeć na słodkości, ale gdybyście poczuli niedosyt, polecam pyszny biszkopt z masą cytrynową.  
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
 - 3 łyżki mąki tortowej,
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - 1/2 szklanki cukru,
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
 - szczypta soli.
 
Składniki na masę cytrynową:
- 30 dag twarożku homogenizowanego naturalnego,
 - 1/2 litra śmietany kremówki,
 - 2 limonki,
 - 7 łyżek cukru,
 - 1/2 szklanki wody,
 - 7 łyżeczek żelatyny.
 
Składniki na posypkę:
- 1/3 tabliczki czekolady Amazonas 60%.
 
Wykonanie biszkoptu: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Oddzielić białka od 
żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do białka 
cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i wszystko wymieszać, a potem 
cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 175 stopni około 20 minut.
Wykonanie masy cytrynowej: Twarożek utrzeć z 5 łyżkami cukru i sokiem z limonek na jednolitą masę. Następnie ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać do niej 2 łyżki cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody, podgrzać i ciepłą wlać do ubitej śmietany. Ubitą śmietanę  z żelatyną dodać do masy twarożkowej i dokładnie wymieszać. 
Wykonanie ciasta: Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią gotowe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz