Dzisiaj proponuję pyszne ciasto z masą toffi. Ciasto jest tak smaczne, że zanim zdążyłam zrobić zdjęcie już część została zjedzona, a reszta też zniknęła w ekspresowym tempie. :)
- 30 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka syropu klonowego.
Składnik na krem:
- 1/2 litra śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Składniki na masę toffi:
- 3/2 szklanki mleka,
- 3/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka masła.
Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i uformować dwa cienkie okrągłe placki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor (około 10 minut).
Wykonanie kremu: Śmietanę ubić mikserem. Następnie dalej ubijając dodawać ciepłą rozpuszczoną żelatynę. Odstawić na chwilę, aby krem lekko zgęstniał.
Wykonanie masy toffi: Mleko z cukrem gotować powoli na bardzo małym ogniu do czasu aż powstanie gęsta jasnobrązowa masa. Zestawić masę z ognia, dodać masło i utrzeć z masą.
Na koniec układać warstwy w następującej kolejności: placek, krem, placek, ciepła niezastygnięta masa toffi. Zanim masa toffi zastygnie można na wierzchu narysować ozdobny wzorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz