wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto z masą toffi

     Dzisiaj proponuję pyszne ciasto z masą toffi. Ciasto jest tak smaczne, że zanim zdążyłam zrobić zdjęcie już część została zjedzona, a reszta też zniknęła w ekspresowym tempie. :)
 
 
 Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka syropu klonowego.
 
Składnik na krem:
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny. 
  •  
Składniki na masę toffi:
  • 3/2 szklanki mleka,
  • 3/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka masła.
 
Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i uformować dwa cienkie okrągłe placki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor (około 10 minut).
 
Wykonanie kremu: Śmietanę ubić mikserem. Następnie dalej ubijając dodawać ciepłą rozpuszczoną żelatynę. Odstawić na chwilę, aby krem lekko zgęstniał.
 
Wykonanie masy toffi: Mleko z cukrem gotować powoli na bardzo małym ogniu do czasu aż powstanie gęsta jasnobrązowa masa. Zestawić masę z ognia, dodać masło i utrzeć z masą.
 
Na koniec układać warstwy w następującej kolejności: placek, krem, placek, ciepła niezastygnięta masa toffi. Zanim masa toffi zastygnie można na wierzchu narysować ozdobny wzorek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz