niedziela, 7 lipca 2013

Szynka gotowana

     Domowa szynka gotowana jest soczysta, aromatyczna i łatwa do przyrządzenia. Aby wyostrzyć jej smak można dodać do wywaru listek laurowy i niewielką ilość ziela angielskiego.
 
 
Składniki:
  • 1 kulka szynki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.
Dodatkowo można wrzucić do wywaru 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 listek laurowy. Tak niewielka ilość przypraw w wywarze nie powinna spowodować zwiększenia zawartości salicylanów w szynce.
 
Wykonanie: Szynkę włożyć do specjalnej siatki do wędlin lub związać sznurkiem. Do garnka wlać wodę i wsypać sól w proporcji pół szklanki soli na cztery litry wody. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, ząbek czosnku i przyprawy. Wodę z dodatkami doprowadzić do wrzenia, włożyć szynkę i zagotować. Gotować wszystko jeszcze przez 7 minut i pozostawić do ostygnięcia. Następnie garnek z zawartością wstawić do lodówki na około 16 godzin. Po tym czasie wywar z szynką znów zagotować i gotować kolejne 7 minut. Po wystygnięciu szynka będzie gotowa do jedzenia. 

9 komentarzy:

  1. Witam chciałam zapytać z jakiego miesa robic ta szynke czy to się kupuje szynke gotowa do gotowania czy robi się to z jakiegoś miesa i gdzie można kupic takie siatki na miesa wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuje się surowe mięso z szynki wieprzowej, takie mięso może być w kulce albo w płacie. Jeżeli kupimy płat, to trzeba go zwinąć przed włożeniem do siatki. Siatkę wędliniarską można kupić np. na allegro.

      Usuń
  2. witam, mnie zastanawia czas gotowania. Naprawdę tylko 2x 7 min? Mieso nie jest za twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę wystarczy gotować dwa razy po 7 minut. :)

      Usuń
  3. Dziękuję za ten przepis. Szynka jest smaczna, co dla mnie było niesamowitym odkryciem- tak bardzo monotonna była moja dieta bez twojego,Salicylanko, wkładu. Ostatnio znowu nie mam na nic apetytu- może podzielisz się jakimś Twoim kulinarnym odkryciem ? Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy szynka ma stygnąć po drugim ugotowaniu w wywarze czy trzeba ja wyjąć???

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta mała ilość przypraw to skąd wynika? Napisałaś, że nie powinna zwiększyć ilości salicylanów w szynce...
    Ziele ang. ma salicylany? Liść laurowy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy zawierają salicylany. I to w dużych ilościach.

      Usuń