Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, polecam precelki z makiem. Ciasteczka są kruche, bardzo smaczne i długo zachowują świeżość. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy.
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 15 dag masła,
- 5 dag maku,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 jajka.
Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę i dodać zimne masło. Posiekać masło nożem mieszając je z mąką. Dodać mak, przesiany przez sito cukier puder, jedno jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść ciasto, przykryć serwetką i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie uformować z ciasta wałeczki o średnicy około 8 mm i długości około 12 cm. Wałeczki zwinąć w ósemki, posmarować białkiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut (aż się lekko zarumienią). Jeszcze gorące precelki zdjąć z blachy.
Lubię tego typu wyroby i fajnie, że moja żona chętnie je robi. W sumie nei zajmuje to dużo czasu, a taki deser zawsze fajnie się zjada. W sumie słyszałem również, że dobre przepisy mają na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i w tym serwisie kulinarnym na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
OdpowiedzUsuń