wtorek, 14 maja 2013

Precelki z makiem

     Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, polecam precelki z makiem. Ciasteczka są kruche, bardzo smaczne i długo zachowują świeżość. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy.

Składniki:
  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 15 dag masła,
  • 5 dag maku,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 jajka.


Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę i dodać zimne masło. Posiekać masło nożem mieszając je z mąką. Dodać mak, przesiany przez sito cukier puder, jedno jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść ciasto, przykryć serwetką i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie  uformować z ciasta wałeczki o średnicy około 8 mm i długości około 12 cm. Wałeczki zwinąć w ósemki, posmarować białkiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut (aż się lekko zarumienią). Jeszcze gorące precelki zdjąć z blachy.  

1 komentarz:

  1. Lubię tego typu wyroby i fajnie, że moja żona chętnie je robi. W sumie nei zajmuje to dużo czasu, a taki deser zawsze fajnie się zjada. W sumie słyszałem również, że dobre przepisy mają na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i w tym serwisie kulinarnym na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

    OdpowiedzUsuń