czwartek, 27 grudnia 2012

Kruche ciasteczka z cukrem

     Przepis jest bardzo stary, jeszcze przedwojenny, ale wychodzą z niego najlepsze kruche ciasteczka jakie kiedykolwiek jadłam. Takie ciasteczka idealnie nadają się na słodką przekąskę podczas sylwestrowej zabawy.
 
Składniki:   
  • 1/2 kg masła,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1 kg mąki,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Wykonanie: Wysypać na stolnicę mąkę, połowę cukru i proszek do pieczenia. Dodać do tego pokrojone na mniejsze kawałki masło, 5 żółtek oraz 3 białka. Wszystkie składniki zagnieść. Gdy ciasto będzie już wyrobione włożyć je na około dwie godziny do lodówki. Następnie schłodzone ciasto podzielić na cztery części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko umoczyć z jednej strony w rozbełtanym widelcem pozostałych dwóch białkach, posypać cukrem i układać stroną bez cukru na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze
220 stopni.

1 komentarz:

  1. Przepyszne ciasteczka. Od kilku tygodni zmagam się z pokrzywką. Testy jak narazie nic nie wykazały. Podejrzewam konserwanty. Blog jest super. Cieszę się, ze na niego trafiłam. Dziękuję za to, że dzielisz się wiedzą i przepisami. Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń